Les gírgoles, i en concret la gírgola de panical

  • Posted on: 5 December 2011
  • By: dani

L'altre dia a Nevà ens vam trobar al costat de casa tota una sèrie de bolets, formant una gran familia. Vaig decidir, com he fet altres vegades, penjar la foto al twitter i preguntar si algú coneixia de que es tractava. Vaig rebre algunes respostes, no molt clares però si que em van donar pistes per descobrir finalment que el bolet es tractava de la gírgola de panical, o de card.

Les gírgoles son un tipus de bolet que inclou moltes especies i que acostumen a crèixer en grans families, moltes vegades en troncs morts.

En aquest cas aquesta gírgola surt de les arrels dels cards, com realment vaig comprovar en aquest cas. La gírgola de panical, o seta de cardo en castellà, és una de les més apreciades al resta de la península, a castella, Navarra o Terol. Fins i tot sembla que els japonesos fa pocs anys s'han decidit a cultivar-la com fan amb els seus shiitakes, No em digueu que com a mínim no és curiós.

 

Gírgola de panical

Contenido relacionado

Els autèntics "arándanos" (nabius, mirtils)

  • Posted on: 31 July 2014
  • By: dani
Nabius del pirineu a Nevà

El nabiu, a vegades anomenat mirtil (del francés), o en castellà "arándano" és un dels fruits silvestres més utilitzat a la gastronomia.

L'altre dia en vaig veure al mercat i vaig decidir comprar-ne un grapat. Però la meva decepció va arribar al tastar-los, eren força insipids i totalment diferents dels que per mi són "els veritables" nabius!, els de bosc que tantes vegades he collit des de petit al pirineu i a Suècia.

Com estalviar energia al cuinar

  • Posted on: 4 September 2013
  • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

Com anar de Barcelona a Badalona en bici

  • Posted on: 21 August 2013
  • By: dani
Bici amb jersei de "ganxillo"

Quan vaig anar a viure a Badalona des seguida em vaig plantejar si era possible desplaçar-se entre les 2 ciutats amb bici, com a mitjà de transport. Aparentment semblen 2 ciutats a molta distància, i realment poca gent opta per anar en bici quan ha d'anar des d'un lloc a l'altre. Però realment no és del tot cert. Es pot anar perfectament de Badalona a Barcelona (i viceversa) fent servir el mitjà de transport més sostenible i saludable. Això ja està prou ben documentat