L'hivern metereològic més sec de la història

  • Posted on: 1 March 2012
  • By: dani

Ara que ja ha pasat l'hivern metereologic, desembre gener i febrer, es confirma que aquest hivern ha estat el més sec de la història, al menys des que es tenen dades.

Per exemple a l'observatori Fabra, que va començar a recollir dades el 1914, fa quasi 100 anys, o al de l'Ebre, que és una mica més recent però també porta molts anys.

Aquesta dada no es estranya tenint en compte que durant aquests 3 mesos no ha plogut pràcticament res i no ens hem tret l'anticicló de sobre. El pirineu està totalment pelat, cosa insòlita. No hi ha cap persona viva que hagi vist això aqui abans.L'únic territori que s'ha salvat és la vall d'aran.

Ara molta gent es plantejarà la pregunta, això es degut al canvi climàtic? Doncs, la resposta no es si o no. Però probablement sense canvi climàtic la sequera hauria estat menys severa. Ens haurem d'anar acostumant. Els models apunten a cada vegada menys pluja i més irregular.

Al menys aquesta sequera, de moment, no ha estat a l'estiu perquè els efectes haurien estat molt més dramàtics. El més preocupant és que no es veuen pluges però s'intuex (models nooa) que a l'abril i maig si que podriem veure els camps regats, tant de bó així sigui

Contenido relacionado

Els autèntics "arándanos" (nabius, mirtils)

  • Posted on: 31 July 2014
  • By: dani
Nabius del pirineu a Nevà

El nabiu, a vegades anomenat mirtil (del francés), o en castellà "arándano" és un dels fruits silvestres més utilitzat a la gastronomia.

L'altre dia en vaig veure al mercat i vaig decidir comprar-ne un grapat. Però la meva decepció va arribar al tastar-los, eren força insipids i totalment diferents dels que per mi són "els veritables" nabius!, els de bosc que tantes vegades he collit des de petit al pirineu i a Suècia.

Com estalviar energia al cuinar

  • Posted on: 4 September 2013
  • By: dani
Olla

La majoria de la gent no s'hi fixa, ni dona gaire importància, a l'energia que gasta cuinant. Tendim a pensar que la electricitat o el gas és pràcticament gratis i que de totes maneres no podem variar gaire el seu consum. 

Aquesta conclusió l'he tret després d'observar molta gent a la cuina.

La veritat però és que hi ha coses molt fàcils de fer que permeten reduir moltíssim el consum d'energia.

Alguns exemples:

Com anar de Barcelona a Badalona en bici

  • Posted on: 21 August 2013
  • By: dani
Bici amb jersei de "ganxillo"

Quan vaig anar a viure a Badalona des seguida em vaig plantejar si era possible desplaçar-se entre les 2 ciutats amb bici, com a mitjà de transport. Aparentment semblen 2 ciutats a molta distància, i realment poca gent opta per anar en bici quan ha d'anar des d'un lloc a l'altre. Però realment no és del tot cert. Es pot anar perfectament de Badalona a Barcelona (i viceversa) fent servir el mitjà de transport més sostenible i saludable. Això ja està prou ben documentat